Excelsior M heeft goede herinneringen aan de blauwe zijde van de Westmaat. Iedereen herinnert zich nog ongetwijfeld de apotheose die vorig seizoen bij “de Blauwen” plaats had.In een zinderend treffen werd in de slotminuten de titel behaald in de strijd om de zaterdag amateurtitel in de Topklasse. Ahmad Mendes Moreira was de maker van de bevrijdende treffer die sportpark De Westmaat deed ontploffen.Het feest wat na afloop gevierd werd met zowel de Maassluise als Spakenburgse aanhang was er een om nooit meer te vergeten.

Voor aanvang van de wedstrijd waren de verwachtingen aan beide zijden hooggespannen. Excelsior M moest winnen om de eerste volger van het ongenaakbare Jong AZ te blijven. De ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk heeft zich immers tot doel gesteld om (opnieuw) de beste amateurclub van de Tweede Divisie te worden. Spakenburg daarentegen verkeerd in degradatienood en moest de punten in eigen huis zien te houden. De ploeg van trainer Klein, opvolger van de onlangs ontslagen trainer Hans van der Haar, presteert tot op heden ver beneden de maat en de verwachtingen.
Ook na de winterstop wil het maar niet vlotten. Tot overmaat van ramp werd er in de afgelopen week ook nog eens verloren van mede degradatie-kandidaat HHC Hardenberg waardoor de Blauwen inmiddels zijn afgezakt naar een degradatieplaats.

Alle ingredienten waren dus aanwezig om er een aantrekkelijke partij van de te maken.
Excelsior M startte met Vincent van Dorp en Adair Lopes Veiga in de basis. Van Dorp op de rechtsback positie omdat zowel Michael Poeljes, Kevin Ringeling en Elson do Rosario Almeida geblesseerd waren, en Adair in de spits vanwege de geschorste Kevin Vink.
Excelsior M was in het eerste bedrijf na een kwartier spelen oppermachtig. Spakenburg was niet opgewassen tegen de Tricolores, maar het moet ook gezegd worden dat de Blauwen bol stonden van de spanning.
Daan Blij was de grote man aan Excelsior-zijde. Hij was dichtbij een treffer toen zijn gekruld schot richting de rechterbovenhoek ging maar keeper Krul had een fantastische redding in huis. Niet veel later had de 0-1 moeten vallen maar de scrimmage voor de ogen van doelman Krul leverde slechts een hoekschop op voor de ploeg van Jeroen Rijsdijk.
Zijn ploeg kwam in de extra toegekende tijd vlak voor rust toch op voorsprong en wederom was het Dean van Ooijen die een treffer op zijn conto mocht bijschrijven. Het moet gezegd worden dat er uitstekend voorbereidend werk van Adair aan voorafging.

Wat er in de thee gezeten heeft zal altijd een raadsel blijven maar Spakenburg kwam beduidend beter uit de kleedkamer dan Excelsior M. Het zette Excelsior M vast op eigen helft en probeerde de aansluitingstreffer te forceren. Excelsior M kon er weinig tegenover stellen; de ploeg oogde plichtmatig en was niet bij machte om onder de druk van Spakenburg uit te komen.
De gelijkmaker kwam uiteindelijk in de 62e minuut. Slecht verdedigend werk op rechts bracht Mike Ahrens in de gelegenheid om zijn ploeg langszij te brengen, Jean Paul van Leeuwen kansloos latend (1-1).
Niet veel later kwam de thuisploeg zelfs op een 2-1 voorsprong toen spits Philip Ties volkomen vrijgelaten diagonaal mocht binnen koppen. De Excelsior M verdediging zag er allerminst goed uit!
Rijsdijk trachtte met het inbrengen van Vincent v.d. Berg, Daniel Furtado Oliveira en Robin van der Ende meer snelheid in de ploeg te brengen. Dat lukte maar er kansen leverde het niet of nauwelijks op. Spakenburg moest natuurlijk terug en kwam in de slotfase zelfs met 10 man te staan toen Tim Sanders de doorgebroken Dean van Ooijen neerhaalde. Scheidsrechter Ruperti was resoluut en stuurde de man met rood naar de kleedkamer.

Er lijkt echter een vloek te rusten op een wedstrijd waarbij Excelsior M moet afrekenen met een ploeg die met 10 komt te staan want ook nu kon er geen gaatje gevonden worden in de defensie van Spakenburg. De slotfase werd ontsierd door tal van blessures aan Spakenburg-zijde. In sommige gevallen was er inderdaad sprake van een blessure maar in vele gevallen was het een lachertje hoe de Blauwen naar de grond gingen. Scheidsrechter Ruperti kon weinig anders dan 5 minuten extra speeltijd toekennen die helaas voor Excelsior M niets opleverden.
Een zure en onnodige nederlaag op de Westmaat en de oorzaak van het feit dat nu niet Excelsior M maar GVVV de achtervolger is van het ongenaakbare Jong AZ.

Die ploeg is volgende week de tegenstander op sportpark Dijkpolder. Een wedstrijd die i.v.m. de live-registratie op Fox Sports zal aanvangen om 15.30 uur. Een ideale tegenstander om revanche te nemen!