Excelsior M heeft in Werkendam laten zien dat ze tot de top van (ook) de Tweede Divisie behoren. Het was “dodelijk effectief” volgens een “grijze eminentie uit Maasland”, maar eerlijkheid gebied te zeggen: het was een waarheid als een koe! 80% balbezit leverde Kozakken Boys geen punten op; de ploeg van Jeroen Rijsdijk ging met een 0-3 overwinning naar Maassluis.

Wie voorafgaand aan de wedstrijd de opstelling van Excelsior M onder ogen kreeg moet zich hebben afgevraagd waarom Daan Smith niet in de beginopstelling van Excelsior M was terug te vinden. Het antwoord was logisch; wie te laat komt moet op de bank plaats nemen! Dat was de conclusie die Jeroen Rijsdijk zijn spelers voorhield toen de wedstrijdbespreking plaats vond. Een aderlating? Velen hadden dat voor ogen maar hoe anders pakte de beslissing van Rijsdijk uit!

Met Sefa Kurt en Hamit Alptekin in het centrum; Michael Poeljes en Robin van der Ende op de back-posities en Kevin Dercks op het middenveld, begon Excelsior M goed aan de wedstrijd. Het had in de openingsfase zo maar op voorsprong kunnen komen toen Daan Blij met een fantastische steekbal Elson de diepte in stuurde. Zijn voorzet was echter te matig om Vincent v.d. Berg de openingstreffer te laten aantekenen.

Excelsior M was zeker in de eerste 20 minuten de meest gevaarlijke ploeg; daar waar beide ploegen vooral controlerend speelden hadden de Tricolores de meeste kansen. Kozakken Boys had het meeste balbezit maar de ploeg hanteerde slechts de lange bal, het geen het centrum van de Tricolores nauwelijks kon verontrusten.

Excelsior M kwam in de 32e minuut op voorsprong en de wijze waarop was oogstrelend. Sefa Kurt gaf een prachtige lange bal op Vincent v.d. Berg die achter de verdediging van Kozakken Boys was uitgeweken naar de rechterflank. In één tijd lobde Vincent de bal over de aan de grond genageld staande keeper den Hartog in de verre hoek (0-1). Een goal die dit jaar de boeken in zal gaan als een van de meest fraaie!!

Kozakken Boys, geschrokken door de achterstand, probeerde nog voor rust de gelijkmaker te forceren maar de Excelsior M verdediging gaf geen krimp. De ploegen konden derhalve met een 0-1 voorsprong voor de landskampioen aan de thee!

Daan Smith kwam alsnog, vanaf de aftrap in de tweede helft, in de ploeg. Jeroen Rijsdijk wisselde Daan Blij voor de centrale verdediger die (nog) meer rust in de verdediging moest zien te brengen. Danny Buijs, trainer van Kozakken Boys bracht met Ahmad Mendes Moreira en Mahmut Sönmez twee aanvallers in zijn ploeg in een poging aanvallend beter te doen dan in de eerste 45 minuten.

Het moet gezegd dat Kozakken Boys er alles aan deed om het Excelsior M lastig te maken. Het had veelvuldig balbezit maar wist nooit gevaarlijk te worden. Vleugels werden nauwelijks gevonden en altijd die lange bal; een prooi voor het centrale duo van Maassluis.

Excelsior M had aanvallend weinig te bieden. Het gokte op de counter die maar nauwelijks gevonden kon worden. Kozakken Boys was in de 62e minuut dichtbij de gelijkmaker toen een vrije trap van Sönmez buiten bereik van Jean Paul van Leeuwen op de paal belandde.

Rijsdijk bracht in de 74e minuut Dean (Dejan volgens de speaker van dienst) van Ooijen voor Vincent v.d. Berg. Een wissel die geweldig uitpakte want de Westlander stond nog geen 20 seconden in het veld toen hij de wedstrijd besliste. Een slim pasje van Kevin Vink bracht Dean tot aan de achterlijn. Met een fraaie kapbeweging stuurde hij Leon Bot het spreekwoordelijke “bos” in om vervolgens ook keeper Nils den Hartog kansloos te laten (0-2).

Daarmee was Kozakken Boys letterlijk en figuurlijk geknakt, al deed de ploeg er alles aan om de aansluittreffer te bewerkstelligen. Zo ook in de 83e minuut, maar bij balverlies van de Kozakken counterde Excelsior M via Elson Rosario de Almeida. Vanaf eigen helft trok Elson een sprint om in te lijsten. Hij was iedereen te snel af, inclusief keeper den Hartog en tekende de 0-3 aan.

Een mokerslag voor Kozakken Boys; de overwinning voor Excelsior M zeker stellend.

Scheidsrechter Puts floot uiteindelijk voor het eindsignaal. Een geweldig resultaat voor de Tricolores die met de week beter gaan spelen en inmiddels zijn gestegen naar de vierde plaats op de ranglijst.

A.s. weekend is er even geen competitievoetbal en kunnen de heren gaan genieten van een vrij weekend. De week erna wacht opnieuw een uitwedstrijd. Dan gaat het circus naar FC Lienden. De ploeg van Hans Kraaij jr. die in het afgelopen seizoen verslagen werd in de strijd om de landstitel!
Ongetwijfeld is die ploeg belust op revanche. Het is weer een mooie affiche….