In het kader van 75 jaar jeugd werd dit seizoen eindelijk weer een écht groot Excelsior-kamp georganiseerd voor alle O8 t/m O13 jeugd. Een grote groep enthousiaste Tricolore-jeugd heeft in het Brabantse Alphen een geweldig kampweekend gehad. Twee grote bussen reden op vrijdag naar het zuiden om op zondag (met wat minder kabaal) weer bij Excelsior aan te komen.

Vrijdag

Dat de bussen op de A20 direct in de file stonden mocht de pret niet drukken. Er werd luidkeels gezongen en iedereen had veel zin in het weekend. Uiteindelijk vonden de bussen hun weg naar De Kiek, onze eigen kampeerboerderij in Alphen.

Na een korte introductie en voorstelronde vertrok iedereen bepakt en bezakt richting de slaapzalen om een lekker plekje te zoeken. Veel tijd om de bedden op te maken was er niet, want er stond bij het voetbalveld een echte frietkar te wachten. Iedereen mocht zoveel patat, frikadellen, kroketten en kaassoufflees eten als hij of zij wilde. Na het avondeten ging een deel van de kinderen verder met het installeren van de slaapplek. De rest pakte een bal en vermaakte zich op het speelveld.

De kinderen mochten wat langer opblijven. Daarom werd het kampvuur aangestoken en gingen eerst de spelers van O8 en O9 rond het kampvuur zitten. Zij zouden ook als eerste vertrekken richting het bos voor de spooktocht. Later was het de beurt aan de kids van O10 t/m O13. Met de invallende schemering maakte het volksverhaal van Scheve Schele veel indruk. In wat kleinere groepen gingen ook de oudsten richting het bos voor de spooktocht. De begeleiding, verkleed als de meest enge figuren, lieten de groepjes die zonder zaklamp hun weg moesten vinden door het bos een aantal keer flink schrikken. Uiteindelijk keerde iedereen veilig terug in het kamphuis en kwam een einde aan de eerste dag.

Zaterdag

Waar de jongsten van O8 en 9 en de meisjes (zij waren vergeten) heerlijk mochten uitslapen, werden de overige kids vroeg wakker gemaakt door de trainers. De loopschoenen mochten aan voor een flinke bosloop. De een met een fris gezicht, de ander met zichtbare tegenzin. Toch kwam iedereen in beweging om uiteindelijk van een welverdiend ontbijt te genieten. Het hoogtepunt was natuurlijk het dagelijkse kampjournaal, voorgelezen door Henkie Headliner.

Op het programma stonden vandaag drie onderdelen: Levend Stratego, het Voetbalmakelaarspel en het Exca Book of Records. Bij het bekende strategospel gingen twee groepen met elkaar de strijd aan om de vlag te vinden. Natuurlijk had iedereen een eigen rol, van spion of maarschalk tot mineur of generaal.

In een ander stuk bos lagen 6 voetbalmakelaars verstopt. De groepjes met Excelsior-jeugd moesten de makelaars opspeuren om vervolgens hun transferslag te slaan. Robin van Persie, Lionel Messi en Christiano Ronaldo, ze waren allemaal te koop tussen de Brabantse bomen.

Ook sneuvelden er diverse records op zaterdag. In het  Exca Book-of-Records kreeg iedereen de kans om een persoonlijk record te vestigen op een van de acht onderdelen. Alleen de beste prestaties worden opgenomen in het recordboek. Volgend jaar heeft iedereen weer een kans om de records te verbeteren.

Tussendoor leverde de kookploeg weer een culinair hoogstandje af. Er werden die middag voor de lunch maar liefst 180 hamburgers gebakken! Een perfecte lunch, want die energie had iedereen in de avond hard nodig.

Op de Bonte Avond gaven alle groepjes en een aantal begeleiders een spectaculair optreden. Iedereen deed wat anders. Zo was er een groep verkleed als Minions, was er een Griekse groep die borden kapot gooide en was er een knap uitgevoerd mini-theater met kleine mensen. Hoe dat optreden in elkaar zat is nog steeds een raadsel! De avond werd afgetrapt door een heldenactie van Mega Mindy en afgesloten met het aanstekelijke Links-Rechts van Team KitKat.

Waar sommige kinderen hun bed op gingen zoeken had het overgrote deel nog wat energie over voor de dropping. Dwars door het donkere bos kwam uiteindelijk ook nu weer iedereen thuis. Speciaal noemen we nog even de kinderen van O8 en O9. Want ondanks de lange dag gingen al deze kleine helden mee met de dropping!

Zondag

En dan is de laatste dag alweer aangebroken… Dit keer geen bosloop, maar uitslapen voor iedereen. Na het ontbijt en een nieuw kampjournaal werd iedereen verdeeld in nieuwe groepjes. Dit keer niet per leeftijd, maar gewoon iedereen gezellig door elkaar. In het bos zaten namelijk diverse rare figuren verstopt. Het laatste bosspel van dit geweldige weekend was dan ook de Vossenjacht.

Nu ook alle vossen gevonden zijn is er na het eten van een heerlijke boterham nog één programmapunt over. De wedstrijd tussen de kinderen en de begeleiding. Na een spannende wedstrijd wisten uiteindelijk de begeleiders te winnen!

Uitgeteld, moe, maar met een heleboel geweldige herinneringen stapte iedereen weer in de bus richting Maassluis. Na een korte afsluiting met de ouders op de tribune ging iedereen naar huis voor wat welverdiende rust.

Wat was het een geweldig weekend! Dat gaan we volgend jaar zeker nog een keertje overdoen!

Wij willen alle kinderen, begeleiders, Excelsior Maassluis en de sponsors van Rabobank, Embassy Freight, Dolphijn Makelaardij en Skram Beheer heel erg bedanken voor dit onvergetelijke weekend!