Excelsior M heeft in Lienden een verdienstelijk maar zwaar bevochten gelijkspel weten te behalen tegen de gelijknamige FC. De ploeg van Jeroen Rijsdijk leidde weliswaar bij rust nog met 0-1 via een goal van Kevin Vink, maar moest in de tweede helft de gelijkmaker toestaan.

Lienden was over 90 minuten de betere, maar uiteindelijk stond er rond de klok van 19.45 uur 1-1 op het scorebord.

FC Lienden-Excelsior M; een herhaling van de wedstrijd van het afgelopen seizoen met toen als inzet het landskampioenschap. Destijds een betrekkelijk eenvoudige 0-2 overwinning voor Excelsior M.

Dit keer een totaal andere wedstrijd dan die van vorig jaar. Een fel FC Lienden, onder leiding van de weer op het oude nest teruggekeerde Hans Kraaij jr., dat het Excelsior M in de beginfase bijzonder lastig maakte. Vooral smaakmaker Abderrahim Loukili was op dreef. Met wervelende passeeracties en schoten van afstand was hij het die voor het meeste gevaar zorgde. Zo ook na ruim een kwartier spelen toen hij vanaf grote afstand de binnenkant van de paal raakte en Jean Paul van Leeuwen kansloos liet. In die fase was FC Lienden absoluut feller dan de ploeg van Jeroen Rijsdijk die, als het al een duel wist te winnen, teruggefloten werd door scheidsrechter Keijl, die in de beginfase wel erg opzichtig in het voordeel van de thuisploeg floot.

Hoe verrassend was het dat juist Excelsior M op voorsprong kwam. Eerst was er een mooie aanval over de linkerkant met een eindpass van Robin van der Ende op Kevin Vink die ternauwernood door de Lienden-defensie tot corner werkt verwerkt. Uit de daaropvolgende corner knikte Kevin Vink, op de voorzet van Stephan Kruithof, de bal alsnog achter doelman Jan Schimmel (0-1).

Excelsior M had in de minuten daarna de kans om door te drukken maar het was niet scherp genoeg voor de goal waardoor uiteindelijk de rust met een 0-1 stand werd bereikt.

In het tweede bedrijf wisselde Hans Kraaij jr. vanaf de aftrap twee spelers en bracht met hen (nog) meer aanvallend vermogen in de ploeg. Excelsior M had het moeilijk met de beweeglijke voorwaartsen van Lienden, met ,zoals ook voor rust, Loukili in de hoofdrol. Hij was het die voor het nodige gevaar zorgde en ook verantwoordelijk was voor de nodige overtredingen aan Excelsior M kant. In de 52e minuut kwam Lienden op 1-1. Een goal die eigenlijk nooit had mogen vallen en op onbegrijpelijke wijze tot stand kwam. Een volkomen ongevaarlijke voorzet vanaf de linkerkant werd ingetikt door Jermo Westerman bij de eerste paal.

Lienden rook bloed en probeerde door te drukken. Scheidsrechter Keijl kreeg het allengs moeilijker en moeilijker in het steeds fysieker wordende duel, waarbij in de 58e minuut de vlam in de pan sloeg toen een overtreding op een van de Lienden-spelers tot de nodige commotie in het veld en daarbuiten leidde. Heen en weer getrek en geduw, de nodige verwensingen links en rechts waren niet van de lucht, met als gevolg het wegsturen van zowel Jeroen Rijsdijk als Robert van de Broecke. Een beslissing die wederom in het nadeel van de ploeg uit Maassluis uitviel, want ook vanaf de Lienden-bank werd het nodige geroepen wat bestraft had moeten worden.

Hoe dan ook; de wedstrijd kreeg vanaf dat moment een grimmiger karakter dat het schouwspel voor de toeschouwers overigens wel ten goede kwam. Beide ploegen bleven op zoek naar de drie punten, waarin Lienden absoluut het beste van het spel had.

Voor de tweede keer in de wedstrijd raakte uitblinker Loukili het houtwerk, maar ook Daan Smith deed dat in de slotfase waardoor Excelsior M zomaar met de overwinning huiswaarts had kunnen reizen. Wat beide ploegen ook probeerden; er vielen geen doelpunten meer.

Conclusie: een aantrekkelijke pot voetbal onder ideale omstandigheden. Twee ploegen die streden om de winst maar uiteindelijk met een 1-1 stand tevreden moesten zijn. Zeker weten dat Excelsior M met een goed gevoel de thuisreis heeft aanvaard; Lienden zal wat minder tevreden terugkijken op de wedstrijd.

Door het resultaat handhaaft Excelsior M zijn positie op de ranglijst en laat het Lienden niet dichterbij komen.

Volgende week de thuiswedstrijd tegen De Treffers; ook die wedstrijd kent een aanvangstijdstip van 18.00 uur.