Onder een herfstzonnetje probeerde Excelsior M tegen Spakenburg de ongeslagen status, die de Maassluizers al 7 wedstrijden lang bezitten, te behouden. De wedstrijd kende een tumultueuze openingsfase. Een lange bal van aanvoerder Niels Redert op Kevin Dercks werd opgepikt door keeper Arends van de ‘Blauwen’ uit Spakenburg. Hierbij was er sprake van licht contact tussen Dercks en de Spakenburg goalie. Toen Dercks terug wilde lopen kreeg hij nog een tik na van Arends, wat hem op een rode kaart kwam te staan. Deze rode kaart is de snelste rode kaart ooit in de Tweede Divisie. Om dat de tik na in het strafschop gebied werd gegeven, kregen de Tricolores een penalty toegewezen.

Eerst moest er een nieuwe keeper in het elftal van Spakenburg worden gebracht. Spits Kees Tol van Spakenburg werd geslachtofferd en vervangen door Timmermans. Timmermans kwam direct oog in oog te staan met Stephan Kruithof, die mocht gaan aanleggen van de penaltystip. Dit was een goede binnenkomer voor Timmermans, want hij wist de penalty van Kruithof te stoppen. De snelle rode kaart zorge er logischerwijs voor dat Spakenburg de ruimtes klein hield en probeerde met counters toch nog de goal van Excelsior M te bereiken. De kijkers die live uitzending van Fox Sports bekeken werden hierdoor niet getrakteerd op een sprankelende wedstrijd.

Excelsior M ging nadrukkelijk op zoek naar de openingstreffer. Vincent v.d. Berg werd weggestuurd door Daan Blij, maar zijn inzet werd gekeerd door Timmermans. Een kopbal van Kevin Vink uit een voorzet van v.d. Berg belande op de vuisten van Timmermans. Ook Spakenburg was gevaarlijk via Pilon, maar Vincent van Dorp haalde de inzet van de lijn. Toch waren het de Tricolores die op voorsprong kwamen. Kevin Dercks ontfutselde de bal van een de Spakenburg spelers en stuurde Vincent v.d. Berg weg. Na een kapbeweging legde hij de bal op keurige wijze in de linkerhoek achter keeper Timmermans. De 1-0 was tevens de ruststand.

Na de rust werden de bezoekers van Sportpark Dijkpolder en de kijkers op Fox Sports zeker niet verwend. Onderwijl maakten de de Rood-Wit-Blauwe en de Blauwe supporters er toch een feestje van op ‘de heuvel’. Excelsior M had moeite om het overwicht op het veld om te zetten in kansen en hield Spakenburg daardoor in de wedstrijd. Door de stand van 1-0 bleven de Blauwen geloven in een goede afloop. Deze hoop werd beloond toen de bal met ingooi in de zestien van Excelsior M werd gebracht en de bal voor de voeten van centrale verdediger buitenhuis viel. Buitenhuis greep zijn kans en prikte de bal achter Jean-Paul van Leeuwen. In de laatste minuut werd het zelfs nog bijna 1-2, maar v.d. Meirakker kon de weg naar de goal niet vinden.