Koploper Jong AZ heeft betrekkelijk eenvoudig Excelsior M aan de kant gezet. Zonder zelf geweldig te spelen bleef de ploeg van Martin Haar aan de goede kant van de score dankzij treffers van Jeremy Helmen en Nick Doodeman. Het is een kwestie van weken maar dat Jong AZ kampioen gaat worden is zeker.

Op een sfeervol sportpark Dijkpolder werd voor aanvang van de wedstrijd op indrukkende wijze een minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van Raymond Remmerswaal. Een top gozer die zijn sporen bij Excelsior M heeft achtergelaten en ons veel te vroeg ontvallen is!
Excelsior M trad weer aan met Vincent v.d. Berg, Stephan Kruithof en Robin van der Ende in de basis. Ook Kevin Ringeling was weer van de partij maar Daan Blij ontbrak aan de aftrap vanwege een blessure.

Over de eerste 45 minuten kunnen we kort zijn. Jong AZ had veruit het meeste balbezit maar kon geen gaatje vinden in de defensie van de Tricolores. De ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk speelde geconcentreerd; vond telkens Kevin Vink maar was niet bij machte de jonkies uit Alkmaar te verontrusten. Het leverde wel een boeiend schouwspel op en wie van voetbal houd moet genoten hebben van het spel van Jong AZ. Stuk voor stuk jonge spelers die beschikken over een surplus aan techniek, razendsnel de omschakeling kunnen maken en door hun beweeglijkheid een plaag zijn voor elke defensie. Gaandeweg de eerste helft werden de Alkmaarders wat slordiger waardoor Excelsior M uit de schulp kon kruipen maar gevaarlijk werd het nooit.

Na de rust was het boeiender dan in het eerste bedrijf. Jong AZ ging verder waar het voor rust mee bezig was. Het zette Excelsior M op eigen helft vast en ging vol voor de 0-1. Die kwam in de 54e minuut. Verantwoordelijk voor de treffer was Jeremy Helmer, misschien wel het grootste talent uit de ploeg van Martin Haar. Zijn schuiver vanaf 18 meter ging bij de verre paal binnen buiten bereik van Jean Paul van Leeuwen.

Vanaf dat moment pakte Excelsior M het initiatief en ging voor de gelijkmaker. Kilian Berkhout kwam in de ploeg voor Stephan Kruithof. Een aanvallende wissel die goed uitpakte want Excelsior M kreeg een aantal kleine mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen. De beste was in de 66e minuut toen een ingeschoten bal achter de doellijn leek maar scheidsrechter Gerrets liet doorspelen.

Met ook Daan Blij in de ploeg, voor Robin van der Ende in het veld gekomen, werd nog meer de aanval gezocht maar helaas viel het doelpunt juist aan de andere kant. Een wonderschone goal van Nick Dooreman. Excelsior M kreeg met die goal een lesje in omschakelen en afronden (0-2).

De nederlaag was aanstaande en eigenlijk kon iedereen daar wel vrede mee hebben. Vervelend was wel dat naast de nederlaag ook een aantal heel vervelende gele kaarten Excelsior M ten deel vielen. Verantwoordelijk daarvoor was de arbiter van dienst die het kennelijk nodig vond om zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Voornaamste slachtoffers waren Kilian Berkhout en trainer Jeroen Rijsdijk die beide voortijdig naar de kleedkamer of achter de afrastering konden.

Jong AZ is simpelweg een maatje te groot dit seizoen en stevent zonder enig probleem af op het kampioenschap en promotie naar de Jupiler League. Trainer Martin Haar had in zijn praatje na afloop van de wedstrijd veel lof over de wijze waarop Excelsior M elk jaar in staat blijkt met (veel) eigen spelers mee te doen om de hoogste plaatsen in het amateurvoetbal. Een compliment waarover we best wel trots mogen zijn en misschien zelfs wel wat meer moeten uitdragen..

Zaterdag a.s. wacht de uitwedstrijd tegen en in Barendrecht. Die ploeg verloor kansloos met 1-6 van Jong Sparta. De ploeg van trainer Poldervaart zal berust zijn op revanche en dat maakt de wedstrijd extra aantrekkelijk. Alle reden om die wedstrijd bij te wonen!