Wie 5 minuten voor tijd had geloofd in een overwinning had men ongetwijfeld voor gek verklaard. Nadat eerst Kevin Vink voor de gelijkmaker had gezorgd was het in extremis Daan Smith die met een kopbal de Tricolores alsnog de winnende treffer bezorgde door uit een corner snoeihard in te koppen. Kenners waren het unaniem over eens: “als je dit soort wedstrijden wint is er heel veel mogelijk…”.

Excelsior M begon niet goed aan de wedstrijd. Zonder de zieke Ahmad Mendes Moreira startte het uiterst ongelukkig wat na 7 minuten al een achterstand betekende. Over rechts liet Robin van der Ende teveel ruimte aan Murat Onal die ook nog eens gemakkelijk kon voorgeven. Elson Rosario Almeida kon alleen nog aan de noodrem trekken en ten kostte van een penalty Koen Fokkema van een treffer afhouden. De 11- metertrap bleek een koud kunstje voor ex prof Tom Zoontjes (0-1).

In de 13e minuut was het echter al weer gelijk. Een door scheidsrechter Gerritsen toegekende vrije trap op de rand zestien werd door Stephan Kruithof heerlijk langs invaller keeper Orlowski gekruld. Via de binnenkant van de paal en de rug van de Lisse-goalie verdween de bal in het net en was het dus al snel 1-1.

8 minuten later was het opnieuw feest aan Excelsior M – zijde. Een wonderschone aanval over de rechterkant werd door Vincent v.d. Berg afgeleverd op het hoofd van Kevin Vink die vallend zijn ploeg op voorsprong wist te zetten (2-1). Daar waar de ploeg van Jeroen Rijsdijk vervolgens de voorsprong had moeten uitbouwen, o.a. via een 100% kans voor Elson Rosario Almeida, werd het kort voor rust 2-2 toen Murat Onal vlak voor tijd via een gekraakt en van richting veranderd schot de gelijkmaker wist binnen te schieten.

Trainer  Jeroen Rijsdijk moet ongelooflijk teleur gesteld zijn geweest in zijn ploeg tijdens de thee want hij en zijn assistent Barry de Vreede waren al na 5 minuten weer terug op het veld. Zijn ploeg in de kleedkamer achterlatend met een keihard gegeven: “op deze manier zou de wedstrijd nooit en te nimmer over de eindstreep getrokken worden”.

En daar leek het ook niet op want in de 46e minuut kwam Excelsior M zelfs op achterstand. Een (te) gemakkelijk gegeven vrije trap werd door Mo Messaodu keurig achter doelman Jean Paul van Leeuwen gekruld en plots keek de ploeg van Rijsdijk tegen een achterstand aan (2-3).

Het moet gezegd worden dat vanaf dat moment de ploeg alle schroom van zich af wist te gooien. Met Michael Poeljes en Joseph Gonsalves in de ploeg voerde men de druk op FC Lisse op wat zich in de 80e  minuut vertaalde in de verdiende gelijkmaker. Kevin Vink krulde vanaf 20 meter een vrije trap fantastisch langs keeper Tim Orlowski (3-3).

“Erop en erover” klonk het aan de lange zijde van de tribune maar de kansen die de ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk na de gelijkmaker wist te creeeren werden niet benut. Iedereen berustte vervolgens in een gelijkspel maar plots was daar alsnog de zege voor de Tricolores.

Eerst was het Vincent v.d. Berg die langs zijn tegenstander wist te glippen en de bal voor wist te werken. Een 100% handsbal was wat daarop volgde maar scheidsrechter Gerritsen wuifde een 100% penalty weg. En beslissing die de leidsman overigens niet te verwijten viel want hij kon vanaf zijn positie nooit zien dat de bal met de hand werd gespeeld!

De daaropvolgende corner werd echter, ongehinderd en snoeihard, ingekopt door Daan Smith die daarmee in extremis zijn ploeg op voorsprong zette (4-3).

Met nog twee minuten op de klok hield Excelsior M het hoofd koel en wist het voor de 16e keer op rij (!!!)  ongeslagen te blijven.

Sportpark Dijkpolder werd het toneel van een feestende supportersschare tot laat in de middag. Excelsior M is door dit resultaat opgeklommen naar een gedeelde 2e plaatst op de ranglijst!

Het behalen van een definitief ticket richting 2e divisie lijkt nog een kwestie van tijd. Er zijn er zelfs die zeggen dat een kampioenschap mogelijk is maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat dat op dit moment  teveel van het goede lijkt. Katwijk is de gedoodverfde kampioen!

Desalniettemin werkt de Rijsdijk-express aan een ongekende reeks. Nu al 16 keer op rij ongeslagen. Het record van FC Lienden (18 x op rij ongeslagen) komt in zicht.

Volgende week moet Excelsior M naar Ridderkerk voor de confrontatie met RVVH. Die ploeg kent al maandenlang een moeilijke periode en is inmiddels afgezakt naar de laatste plaats op de ranglijst!

Destijds werd het in Maassluis een gelijkspel; nu maar hopen dat de ploeg opnieuw voor een driepunter gaat want een overwinning zou een eventuele promotie naar de tweede divisie definitief maken……. Daar moet je bij zijn!