De weersomstandigheden waren er voor verantwoordelijk dat er slechts een beperkt programma in de Tweede Divisie werd afgewerkt. Alleen Excelsior M – Kozakken Boys en Jong FC Twente- Katwijk werden gespeeld.
Een fantastische ploeg vrijwilligers maakten in de uren voorafgaand aan de wedstrijd het veld sneeuwvrij waardoor er in Maassluis gewoon gespeeld kon worden. Een top prestatie van deze mensen die meer dan een pluim verdienen voor hun inzet!

Excelsior M – Kozakken Boys is altijd een prachtige affiche, maar ook een beladen wedstrijd.
Iedereen herinnert zich nog wat er in het afgelopen seizoen na afloop van de wedstrijd plaats vond.

Waar beide ploegen in het afgelopen seizoen nauwelijks voor elkaar onder deden is dat ook in dit seizoen het geval. Beide ploegen staan met een puntenaantal van 34 samen op een gedeelde 3e plek op de ranglijst. In de heenwedstrijd wist de ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk met 0-3 te winnen dus was er alles aan gelegen voor de Werkendammers om revanche te nemen.
Voor aanvang van de wedstrijd was het druk speculeren voor de talrijk opgekomen toeschouwers die Ahmad Mendes Moreira in de ploeg van trainer Danny Buijs vanaf de aftrap zagen starten.
Bij Excelsior M t.o.v. de wedstrijd tegen Katwijk twee wijzigingen. Elson do Rosario Almeida en Kevin Dercks kwamen niet ongeschonden uit de clash met Katwijk en werden vervangen door Daan Smith en Stephan Kruithof.

De eerste kansen in de wedstrijd waren voor Excelsior M. Dean van Ooijen was tot tweemaal toe kansrijk maar zag zijn inzet telkens gepareerd door doelman Jesper Hogendoorn. Kozakken Boys kon er weinig tegenover stellen.

In de 14e minuut werd een blunder van keeper Hogendoorn bijna door Dean van Ooijen afgestraft. Hogendoorn kon niets anders doen dan de bal buiten de zestien op te pakken en daarmee van Ooijen van scoren af te houden. Een rode kaart van scheidsrechter Puts was het gevolg.
Excelsior M wist zich vanaf dat moment geen raad met de 10 van Kozakken Boys. De ploeg verloor de grip op het spel en moest toezien dat Kozakken Boys de meest gevaarlijke ploeg werd. Het was Kozakken Boys dat in de 34e minuut op voorsprong kwam. Ignacio strafte een foutieve achterwaartse pass van Kilian Berkhout, een op een voor Jean Paul van Leeuwen, genadeloos af (0-1).

De wedstrijd werd grimmiger en scheidsrechter Puts moest alle zeilen bijzetten om de boel in de hand te houden. Een overtreding van Daan Smith, bestraft met geel, was aanleiding voor trainer Danny Buijs om verhaal te halen bij de vierde man. Hij deed dat op een manier die voor de leiding onacceptabel was waardoor ook hij kon vertrekken. Provocerend liep Buijs vervolgens over het veld richting tribune, “het vuurtje” alleen nog maar meer opstokend

In de slotminuten van de wedstrijd kwamen de Tricolores toch nog langszij. Kilian Berkhout was de doelpuntenmaker die daarmee zijn eerdere fout knap teniet deed (1-1). Daarmee werd ook de rust bereikt.

In het tweede bedrijf speelde Excelsior M een stuk beter dan in het eerste bedrijf. Het zette Kozakken Boys goed vast en was dichtbij een voorsprong toen Daan Blij in de 50e minuut maar net overschoot.
Kozakken Boys moest terug en was met name richting de scheidsrechter constant bezig om te provoceren. Onnodig geschreeuw en gekerm bij overtredingen, bewust bezig het spel te ontregelen en kaarten bij de tegenstander aan te smeren. Het gaf een smet op het spel van de Werkendammers die toch echt heel veel kwaliteit en in huis hebben.

Excelsior M hield het hoofd koel en probeerde op voorsprong te komen, maar gezegd moet worden dat Kozakken Boys knap stand hield. Een zucht van opluchting was er bij de Excelsior M-aanhang toen Ahmad Mendes Moreira een vrije trap vanaf 25 meter in de 75e minuut op de paal joeg.
Voor Kozakken Boys een teken dat er wellicht toch nog wat te halen viel aan de Lavendelstraat. Het kwam meer uit de verdediging en was met name gevaarlijk via “Aggie” die in de 80e minuut werd neergehaald door Daan Blij. Voor Daan was het zijn 2e gele kaart waardoor ook hij met rood naar de kleedkamer mocht.
Met 10 tegen 10 werd het, tot en met de extra speeltijd, een aantrekkelijk schouwspel maar wisten  beiden ploegen het net niet meer te vinden.
Derhalve een 1-1 eindstand waarmee beide trainiers konden leven.
Excelsior M staat inmiddels op een zeer verdienstelijke 2e plaats op de ranglijst. Echter; deze geeft wel een vertekend beeld want er is een groot verschil in het aantal gespeelde wedstrijden in de Tweede Divisie. Zo heeft bijv. AFC inmiddels vier (!!) wedstrijden achterstand op Excelsior M.

Maar… je kunt de punten maar alvast binnen hebben. De overige ploegen moeten nog maar zien dat ze de ploeg van Jeroen Rijsdijk achterhalen.
Volgende week zaterdag weer een prachtig affiche. De ploeg reist dan naar het verre Hardenberg om de strijd aan te binden tegen de plaatselijke HHC.
Alleen al om de gezellige ambiance in Hardenberg is het de verre reis dubbel en dwars waard!