Excelsior M heeft in en tegen Katwijk een fraaie 0-2 overwinning behaald. Het verschil werd gemaakt in de tweede helft. Daan Blij en Kevin Vink waren verantwoordelijk voor de doelpunten. Excelsior M klimt daardoor naar de derde plaats op de ranglijst. In Katwijk worden de zorgen voor trainer Dick Schreuder als maar groter want zijn ploeg verloor voor de vierde keer (!) op rij en is inmiddels afgezakt naar plek 7.

Wedstrijden tegen Katwijk zijn al vele jaren de wedstrijden waar je als toeschouwer aan je trekken komt. Beide ploegen hebben in de afgelopen jaren mooie duels uitgevochten en zijn eigenlijk altijd gelijkwaardig. In het afgelopen seizoen vochten beide ploegen op de slotdag nog voor het kampioenschap; dit seizoen werd de heenwedstrijd aan de Lavendelstraat met een 0-0 afgesloten.

Trainer Jeroen Rijsdijk startte, op Jean Paul van Leeuwen na (terug van een schorsing), opnieuw met het team dat ook tegen GVVV en Jong Sparta zo verdienstelijk voor de dag kwam. Dus ook nu geen Stephan Kruithof, Daan Smith, Robin van der Ende en Michael Poeljes. Nu is Rijsdijk sowieso een man die niet al te veel wijzigingen in zijn team aanbrengt, maar hij mag zich bijzonder gelukkig prijzen met de huidige selectie. Kevin Ringeling, Dean van Ooijen en Kilian Berkhout, om maar drie spelers te noemen, nemen moeiteloos de honneurs van de eerder genoemde spelers waar en stellen de trainer wekelijks voor “lastige keuzes”.

In de beginfase was het vooral Katwijk dat het betere van het spel had. De ploeg van trainer Dick Schreuder wilde de afgelopen 3 nederlagen op rij voor de talrijk opgekomen toeschouwers graag tegen Excelsior M wegpoetsen. Ondanks het balbezit werd zijn ploeg nauwelijks gevaarlijk.
Excelsior M plooide rustig naar achter, loerde op de counter en was vooral geduldig en zorgvuldig aan de bal. Tegenvaller voor Katwijk was het vroegtijdig uitvallen van aanvoerder Robbert Susan. De aanvoerder raakte al in de 2e minuut geblesseerd aan zijn enkel; hij probeerde het nog wel maar moest zich toch in de 18e minuut laten vervangen. In de minuut daaraan voorafgaand had Excelsior M twee levensgrote kansen op een voorsprong. Eerst was het Dean van Ooijen die van dichtbij op keeper Mark de Vries stuitte; niet veel later had Kilian Berkhout zijn ploeg op voorsprong moeten schieten. In plaats van rustig en behoedzaam te mikken schoot Kilian, die volgend jaar voor de kustbewoners uit zal komen, de bal gehaast over het doel.

Het was het sein voor Excelsior M om langzaam het initiatief van Katwijk over te nemen maar het moest wel op haar hoede zijn voor de gevaarlijke buitenspelers van Katwijk.

Vlak voor rust kwam Excelsior M op voorsprong toen Dean van Ooijen een doorgekopte bal van een van de Katwijk-verdedigers oppikte, drie man passeerde en ook keeper de Vries kansloos liet. De grensrechter dacht er echter anders over want hij oordeelde dat Kevin Vink verantwoordelijk was voor de doorkopbal en dus vlagde de man voor buitenspel. Een volkomen onterechte beslissing die dus nadelig uitpakte voor de Tricolores die de thee opzochten met een 0-0 stand.

De tweede helft was een stuk aantrekkelijker dan de eerste. Beide ploegen durfden meer vooruit te voetballen waardoor er zowaar aan beide kanten kansen werden afgedwongen. Katwijk had een levensgrote kans toen Kay Blokland in kansrijke positie uit mocht halen. De redding die Jean Paul van Leeuwen vervolgens in huis had was er een om in te lijsten.

Uit de directe tegenstoot kreeg ook Kevin Vink een goede kans maar hij kon de bal onvoldoende vaart meegeven om Mark de Vries te verontrusten.
Hij was in de 57e minuut opnieuw gevaarlijk door een voorzet van Daan Blij maar net over te volleren. Katwijk liet zich ook niet onbetuigd en had in de 63e minuut een fraaie kopkans via Bennie van Noord die tot teleurstelling van de oranjehemden overging.

Katwijk verliet vanaf dat moment voorgoed de verdedigende stellingen en probeerde de openingstreffer te forceren. Steven Sanchez Angulo had die op zijn schoen toen Elson de Rosario Almeida blunderde in de verdediging. Angulo mocht op weg naar Jean Paul van Leeuwen, passeerde hem en hoefde de bal alleen maar in het verlaten doel te schieten. Tot ontzetting van alles wat Katwijk was koos hij voor een breedtepass naar een van zijn medespelers maar die waren in geen velden of wegen te bekennen! Een dot van een kans die de ploeg van Dick Schreuder, zou later blijken, op zou breken.

Rijsdijk zag dat Katwijk meer naar voren wilde voetballen maar zag ook dat daardoor op de linkervleugel ruimte ontstond. Hij wisselde Dean van Ooijen voor Daniel Furtado Oliveira die met zijn snelheid van die ruimte gebruik moest maken.
Het breekpunt in de wedstrijd kwam via Kay Blokland tot stand. Hij schatte een hoge bal niet goed in waardoor Kevin Vink in de 73e minuut vrije doorgang kreeg naar het doel van Katwijk. Blokland vergreep zich aan Vink en kreeg van scheidsrechter den Elzen vervolgens het rood voorgetoverd.

Katwijk moest daardoor met 10 man verder en kwam drie minuten later op achterstand. Daan Blij krulde de bal wonderschoon in de rechterbovenhoek, keeper de Vries volkomen kansloos latend (0-1).

Een voorsprong die een aantal minuten later zelfs werd uitgebouwd. Een fraaie passeeractie van Kilian Berkhout op de achterlijn bracht hem in zeer kansrijke positie. Hij behield het overzicht, ging niet voor eigen succes maar liet Kevin Vink eenvoudig de 0-2 binnen schieten.

Die voorsprong kwam niet meer in gevaar. Zeker niet toen Rijsdijk verdedigend wisselde en in de slotminuten Daan Smith en Michael Poeljes in het veld bracht.

Toen scheidsrechter den Elzen voor het eindsignaal floot was het voor de 150 (!) meegereisde jeugd van Excelsior M reden om massaal het veld te betreden en de spelers te feliciteren met het resultaat.

Een prachtig gezicht en het bewijs dat de supportersvereniging met dit soort acties op een goede manier bezig is.

Volgende week wacht Kozakken Boys. Ook dat is weer een topper met natuurlijk de terugkeer van Ahmad Mendes Moreira op ons sportpark Dijkpolder.

Excelsior M gaat die wedstrijd ongetwijfeld met vertrouwen tegemoet.

Midweeks moet de ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk ook aan de bak; dinsdagavond 7 februari a.s. speelt het in de strijd om de Voetbal Rijnmond cup tegen CVV Zwervers. Aanvang: 20.00 uur