Excelsior M heeft in Tiel een zeer welkome overwinning geboekt op TEC. Voor rust was het spel van beide ploegen nauwelijks het aankijken waard maar in het tweede bedrijf viel er meer te genieten voor de 538 (!) toeschouwers. Vincent v.d. Berg was de gevierde man aan Maassluise zijde want hij was met 2 treffers verantwoordelijk voor de zege. Door dit resultaat klimt Excelsior M naar plek 8 van de ranglijst en heeft daarmee de onderste regionen verlaten.

TEC is voor Excelsior M een absoluut onbekende. Vorig jaar deed de ploeg van trainer Frits van den Berk lang mee om de titel maar moest uiteindelijk in FC Lienden de meerdere erkennen. Op het fraaie sportpark van TEC, waar men nog altijd op gewoon gras speelt, begon Excelsior M zonder de geblesseerde Sefa Kurt aan de wedstrijd. Voor hem in de plaats Robin van der Ende die na 3 weken afwezigheid weer zijn rentree mocht maken. Daardoor schoof Hamit Alptekin een plekje op naar het centrum.

De wedstrijd was voor rust ronduit saai. Geen van beide ploegen kon het spel naar zich toe trekken. Men was slordig in de passing; dikwijls werd de lange bal gespeeld in de hoop dat er voorin iets fatsoenlijks mee gedaan zou worden. Dat bleek valse hoop want noch aan Excelsior M-zijde, noch aan die van Tiel leverde het nauwelijks of eigenlijk geen uitgespeelde kansen op. TEC was slechts voor de thee 1 x gevaarlijk via Kay Huijgens maar zijn kopbal verdween rakelings aan de verkeerde kant van de paal. Excelsior M kon daar weinig tegenover stellen en werd alleen uit stilstaande situaties enigszins gevaarlijk. Zo was Daan Smith in de 34e minuut uit een corner dichtbij de openingstreffer maar keeper Sebastiaan van der Sman bracht redding.

TEC mocht voor rust nog een keer hopen op een treffer toen een slordige inspeelpass van Daan Smith balbezit opleverde voor opnieuw Kay Huijgens, maar die vond Jean Paul van Leeuwen op zijn weg. De rust brak aan met een teleurstellende 0-0 op het bord.

In de tweede helft bracht Jeroen Rijsdijk vanaf de aftrap Daan Blij voor Adair Lopes Veiga en het moet worden gezegd dat met die wissel er meer voetbal in het elftal kwam. Daan speelde goed tussen de linies en bracht zijn medespelers veelvuldig in balbezit. Excelsior M pakte gaandeweg het initiatief en werd eerst via Vincent v.d. Berg gevaarlijk, maar zijn schuiver in de 48e minuut was niet hard genoeg om zijn ploeg op voorsprong te brengen. Stephan Kruithof krulde een minuut later een vrije trap fantastisch tegen de kruising; TEC kwam daarmee goed weg. De oranjehemden hadden hun handen vol aan een in die fase goed spelend Excelsior M dat in de 59e minuut op voorsprong kwam. Vincent v.d. Berg kwam als overwinnaar na een bloktackle uit de strijd en verscheen een op een met doelman van der Sman. Zijn schuiver in de verre hoek was de doelman te machtig waardoor Excelsior M op voorsprong kwam (0-1).

De  euforie vanwege de voorsprong bleek slechts van korte duur want nog geen minuut na de openingstreffer ging Jean Paul van Leeuwen, op een voorzet vanaf de rechterkant, opzichtig in de fout. Een fout die slechts via een overtreding in de zestien goed gemaakt kon worden maar wel een strafschop tot gevolg had.

Het buitenkansje was echter voor Matthijs van Gessel niet besteed; hij zag zijn inzet knap worden gestopt door Jean Paul van Leeuwen die daarmee zijn fout meer dan goed maakte.

Voor Jeroen Rijsdijk was het reden om Stephan Kruithof te wisselen voor Kevin Dercks. Die was nog geen minuut binnen de lijnen toen er een onweer losbarstte boven het sportpark in Tiel, waardoor scheidsrechter Veekamp zich genoodzaakt voelde beide ploegen naar de kleedkamer te sturen. Uiteindelijk zou het oponthoud ruim 20 minuten duren.

TEC kwam beduidend beter uit de kleedkamer dan Excelsior M. TEC speelde opeens een stuk feller en won de slag op het middenveld. Excelsior M moest terug en beperkte zich tot verdedigen. Het verdedigde naar behoren maar het moet gezegd worden dat het TEC in die fase niet echt mee zat. Zo kon eerst Jean Paul van Leeuwen nog fantastisch redden op een schot van Sven van Ingen, maar was hij kansloos op de inzet van Nouri Mohammed. Die inzet belandde op de paal waarmee Excelsior M door het oog van de naald kroop.

Met nog 3 minuten op de klop gooide doelman van der Sman ongewild het duel in het slot. Hij speelde de bal zomaar in de voeten van Vincent v.d. Berg die niet twijfelde en de bal geplaatst in de lange hoek schoot (0-2).

Excelsior M kwam in de slotminuten niet meer in de problemen en boekte dus een belangrijke overwinning. Vanwege de uitslagen op de overige velden in de 2e Divisie klimt de ploeg van Jeroen Rijsdijk naar plek 8 op de ranglijst en kan de toekomst weer met (nog meer) vertrouwen tegemoet worden gezien. Zaterdag wacht HHC Hardenberg. Die ploeg doet het in tegenstelling tot het afgelopen niet goed want het draagt inmiddels de rode lantaarn.
Ogenschijnlijk moet het dus een duel worden waarin Excelsior M kansen worden toegedicht, maar de uitslagen in deze competitie tot dusver laten zien dat de ploegen, ongeacht de positie op de ranglijst, weinig voor elkaar onderdoen.

Gelukkig begint die wedstrijd op ons eigen sportpark Dijkpolder weer op het vertrouwde tijdstip van 14.30 uur en is er na afloop een derde helft met als thema “Oktoberfest”.