Excelsior M heeft een belangrijke overwinning geboekt op Achilles’29. Tegen de rode lantaarndrager boekte het een 3-0 overwinning en stelt daarmee een verblijf in de Tweede Divisie voor het komend seizoen nagenoeg veilig.

Ruim 500 toeschouwers hadden de moeite genomen om deze thuiswedstrijd van de Tricolores bij te wonen. In Achilles’29 ontmoetten zij de rode lantaarndrager. De ploeg van de onlangs aangestelde ex-prof Arno Arts, aangesteld na het plotselinge vertrek van Erik Meijers, staat voor een nagenoeg onmogelijke opgave. Na het faillissement van de BV Achilles’29 is zijn ploeg aan een reeks wedstrijden bezig die louter eindigden in een nederlaag. Voor aanvang van de wedstrijd al 8 in getal dus waren er alle kansen voor de ploeg van Jeroen Rijsdijk.

Arts daarentegen heeft de opdracht om zijn ploeg tegen degradatie te behoeden maar als je 7 á 9 spelers na het faillissement niet meer tot je beschikking hebt, is dat niet eenvoudig. Met een zeer jong elftal probeerde het Excelsior M tegemoet te treden.

Rijsdijk trad in zijn basiself aan zonder Kevin Vink, Sefa Kurt en Robin van der Ende, maar met Dean van Ooijen in de spits. Die had na 2 minuten de 1-0 op zijn schoen maar door Kevin Dercks in de weg te lopen faalde hij oog in oog met de doelman jammerlijk. Niet veel later had Achilles zomaar op voorsprong kunnen komen toen een “mispeer” van Kevin Ringeling ternauwernood door Jean-Paul van Leeuwen tot corner verwerkt kon worden.

In de 11e minuut kwam Excelsior M toch op voorsprong. Dean van Ooijen kon simpel binnentikken op een pass van Vincent van de Berg (1-0). In de volgende minuten was het een kansenfestival over en weer. Eerst redde keeper Royendijk knap op een kopbal van Walter Bennet; niet veel later had Excelsior M het geluk aan haar zijde toen Niels Willems vanaf 25 meter zijn schot via de onderkant van de lat het veld in zag belanden.

Na een half uur spelen was het gedaan met de aanvalslust van beide ploegen waardoor het veldspel zich, naarmate de wedstrijd vorderde, naar een bedenkelijk niveau ontpopte.

In de tweede helft wisselde Rijsdijk Kruithof voor Elson do Rosario Almeida. Doel van die wissel was de tegenstander minder ruimte te geven. Aan de andere kant mag worden gezegd dat door deze wissel Excelsior M de neiging had om (nog) meer achteruit te plooien.

Het parkeerde de bus voor de eigen zestien en hoopte met counters de tegenstander te verrassen. Dat kon het niet maar dankzij zeer knullig verdedigen kwam Excelsior M toch nog tot twee treffers. Beiden vielen uit een penalty, volkomen terecht toegekend door scheidsrechter Gansner die in beide gevallen zag dat Dean van Ooijen op onreglementaire wijze tegen het gras werd gewerkt. Daan Blij bekommerde zich op beide “buitenkansjes” en faalde niet (3-0).

Een bijzonder nuttige overwinning die de ploeg op dit moment brengt naar plek 6 op de ranglijst. Met 34 punten is de ploeg van Rijsdijk nagenoeg verzekerd van Tweede Divisie-voetbal in het komend seizoen en dat is op zich een prima prestatie. Het spel van de laatste weken is echter niet van dien aard dat we met elkaar euforisch moeten zijn. Sterker nog: de kritiek van de achterban is er een die serieus genomen moet worden.

Volgende week reist de ploeg naar Haarlem; daar wordt de strijd aangebonden met de Koninklijke HFC. Een wedstrijd die gespeeld gaat worden op natuurgras. Met de winterse temperaturen in het vooruitzicht is het maar de vraag of die wedstrijd doorgang kan vinden.

We gaan het weerbericht in de komende dagen tegemoet zien.

Wie weet tot in Haarlem….