Voorbeschouwing AFC – Excelsior M

Voorbeschouwing AFC – Excelsior M

Excelsior M speelt zaterdag de laatste Tweede Divisie wedstrijd van dit seizoen. Het Amsterdamse AFC, met Jack van Gelder als één van de bekendste fans, is de gastheer voor deze pot ‘om des keizers baard’. Beide ploegen hebben namelijk niets meer te winnen dan de eer. AFC speelde zich vorige week immers officieel veilig met een knappe 1-4 zege op bezoek bij Barendrecht. Bij verlies konden de Amsterdammers aankomend weekend nog worden ingehaald door Spakenburg en/of HHC Hardenberg. Dat is nu dus niet het geval waardoor de mannen van oud FC Utrecht trainer Ton du Chatinier zonder druk kunnen spelen.

Excelsior M heroverende vorige week zijn plek in de top-5 van de ranglijst. Jong Vitesse, dat hierdoor degradeerde, werd overtuigend verslagen met 5-2 door o.a. drie doelpunten van topscorer Dean van Ooijen. Het verliezende GVVV moest daardoor zijn plek in de top-5 afstaan aan de tricolores. Bij winst eindigt Excelsior M dus minimaal als vijfde in het eerste Tweede Divisie seizoen ooit. Bij verlies van Katwijk, op bezoek bij Spakenburg, kan Excelsior M zelfs op de vierde plaats eindigen.

Voldoende redenen dus om nog één keer alles te geven voor de drie punten en zo het seizoen positief af te sluiten. Bovendien zou winst een mooie start zijn voor het avondprogramma van de A-selectie. Zij sluiten de competitie af met een diner én stapavond in Amsterdam en zullen dat niet graag doen met een nederlaag op zak.

Hoe de wedstrijd daadwerkelijk verloopt is echter moeilijk te voorspellen. Ploegen spelen vaak onherkenbaar (op een positieve of negatieve manier) als de spanning eraf is. AFC begon het seizoen goed (op de 1-5 nederlaag op speeldag 1 na), zakte vervolgens weg en moest de afgelopen weken strijden tegen degradatie. Nu dat goed is afgelopen kunnen zij vrijuit spelen en dan kan de ploeg mooie dingen laten zien.

De wedstrijd in Maassluis eindigde in 1-1, een stand die na tien minuten spelen al was bereikt door doelpunten van Koen Bosma (0-1) en Kevin Vink (1-1). AFC eindigde de wedstrijd met negen man na rode kaarten voor keeper Patrick Zonneveld en aanvaller Melvin Grootfaam. Desalniettemin hield de ploeg van du Chatinier dus stand en wist Excelsior M slechts één punt over te houden aan het numerieke overtal.

Of er zaterdag weer rode kaarten worden gegeven wordt bepaald door scheidsrechter Bos. Om 18:00 zal zijn eerste fluitsignaal klinken op Sportpark Goed Genoeg.