Informatie

Algemeen

Excelsior M heeft een kleine 750 leden. De thuiswedstrijden worden gespeeld op Sportpark Dijkpolder, dat beschikt over twee "normale" velden en twee kunstgrasvelden (waaronder het hoofdveld). Daarnaast beschikt het over een klein kunstgrasveld waar alleen pupillen-wedstrijden op gespeeld kunnen worden.

Beide kunstgasvelden beschikken over verlichting en worden ook gebruikt als trainingsvelden. Ook beschikt een van de twee gewone velden over verlichting. Naast de ruime kantine beschikt de club over een ruim opgezette businessruimte en bestuurskamer. Boven de businessruimte, via de trap vanuit de entree te bereiken, zetelt het wedstrijdsecretariaat en is er een grote ruimte waarin scheidsrechters en de pers ontvangen worden.

Rond het hoofdveld heeft Excelsior M een zittribune, die plaats biedt aan circa 600 toeschouwers, en een staantribune. In totaal kunnen ruim 5000 toeschouwers de wedstrijden bijwonen.

Geschiedenis

Excelsior M is een amateurvoetbalvereniging in Maassluis welke werd opgericht op 1 juni 1918 door Jaap Cats. De eerste jaren zijn er grote problemen met het realiseren van een veld. Door ruimtegebrek heeft het terrein in de beginjaren van haar bestaan zelfs de vorm van een driehoek! Na wat omzwervingen binnen de gemeente belandt de club uiteindelijk op de huidige locatie aan de Lavendelstraat. Daar biedt de vereniging zoals gezegd plaats aan 5.000 supporters.

In 1983 promoveert de club naar de Eerste Klasse van het amateurvoetbal en wordt in 1991 zelfs afdelingskampioen. In het seizoen 1994 – 1995 degradeert de ploeg naar de tweede klasse maar keert het jaar daarop al weer terug op het hoogste niveau.

De Tricolores (dit vanwege het rood-wit-blauw tenue) belanden daardoor direct in de nieuw ingevoerde Zaterdaghoofdklasse, waaruit het in het seizoen 2008-2009 uit degradeert. Net als in de jaren ’90 is Excelsior M het seizoen daarop direct weer terug want het wordt kampioen van de eerste klasse en promoveert daarmee terug naar de hoogste klasse in het zaterdag amateurvoetbal. Dit na een bloedstollende nacompetitie.

In 2006 ontvangt Excelsior M als tweede amateurclub in Nederland een ster van de KNVB voor haar jeugdopleiding. Louis van Gaal reikt de ster, voorafgaand aan de wedstrijd Excelsior M – AZ,  uit aan toenmalig hoofd opleidingen Eric Gudde.

In het seizoen 2012 – 2013 wordt Excelsior M kampioen van de zaterdaghoofdklasse B en promoveert daardoor naar de Topklasse van het amateurvoetbal.